Trash Fish / Suomen roskakalat
If we keep littering our waters, by 2050 there will be more plastic in the sea than fish.
We wanted to show the grim future of our oceans by creating these new fish species.


The Poster

Trash Fish Live
 In addition to the traditional announcements and posters we launched a Facebook live in which viewers could follow life of the real trash fishes. See the live on Facebook.

The Game
Campaign also included an interactive game on client website in which you collect trash fish with your cursor. Play the game at www.pidasaaristosiistina.fi.

Results
Besides the buzz in social media the campaign was noted by two ministries in Finland and covered by 16 different medias. On top of that, the poster was selected to serve as a learning material for two schoolbooks. For a tiny non-profit organization with a zero media budget this result is amazing!

Awards
- Vuoden mainos 2017: honorable mention at the junior category (the best keyvisual)
- Vuoden mainos 2018: grand prix, gold and 2x shortlisted
- Finnish Comms Awards: winner at pro bono category
-
Kuukauden aikakausilehtimainos 05/2019: winner
- Editkilpailu 2019: winner at Vuoden aikakausilehtimainos


Jury feedback on grand prix at Vuoden mainos 2018:
"Yksittäisenä luovana ideana päätä pidempi muita. Oikealla tavalla tehty toteutus. Perinteisyys ei ole pahe, kun ajatuksessa on kokoa. Suurimman kunnian saa mainos, joka merkityksellisyytensä vuoksi on päätynyt jo oppikirjoihin asti. Viime vuoden juniorisarjan kunniamaininta."
 
Jury feedback on gold in the best idea category at Vuoden mainos 2018:
"Kuten tiedämme, pallomme lätäköt eivät voi hyvin. Kilpikonnat tukehtuvat muovipusseihin, hauet haukkovat henkeään kurkut täynnä röökitumppeja. Meillä on paljon kalalajeja – vielä toistaiseksi. Osaa niistä ei juurikaan arvosteta. Tulevaisuudessa jäljellä voi olla vain tämä: Roskakala."

Jury feedback at Finnish Comms Awards:

"Kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan loistava kampanja, joka on oivaltava, vaikuttava ja hyvin ajankohtainen. Aineisto on visuaalisesti onnistunut. Opetustaululle annettiin upea uusi elämä. Strategia välittää organisaation ydinsanoman hyvin."
Jury feedback at Editkilpailu:
”Tärkeä ja ajankohtainen mainos avautuu katsojalle ensisilmäyksellä, mutta tarjoaa ammennettavaa useammalle katselu- ja lukukerralle. Kollektiivinen vastuu tuodaan esiin leikkisällä tavalla, minkä ansiosta mainos ei herätä katsojassa torjuntaa tai vastareaktiota. Moneen käyttöön soveltuva kuvitus herättää ajattelemaan ja saa jopa viemään viestiä spontaanisti eteenpäin”
Team:
Kuisma Väänänen, art director
Akseli Kouvo, copywriter
Pidä Saaristo Siistinä ry:
Ida Sandberg, Veera Säilä & Nora Forsman, press officers
Aija Kaski, secretary-general
Atte Lindqvist, project cordinator
Visualmakers Playroom: Mikko Toivonen & Jani Toom, video production
Minja Tuomisalo, props and staging & Kenneth Nylund, coding
Year: 2017–2018
Back to Top